Flash Calendar- Nature Theme

pühapäev, 10. oktoober 2010

Vorst

Oleme ise oma perega juba ammu poevorstimaitse peaaegu ära unustanud, sest laual on olnud lambalihavorst, mida üks hea naabrinaine on valmistanud ( ja mis tal väga hästi on välja tulnud) Siiani on ta kasutanud enda maitseaine segu, aga nagu tänapäeva paljused segudes, oli ka seal ilutsevalt sees see paljuräägitud ja halvaks pandud naatriumglutamaat e. maitsetugevdaja e. E621. Minu pärimise peale, et kas ilma oleks võimalik, arvas ta algul, et vast ei ole. Tekkis sportlik huvi, et kas ikka oleks võimalik.
Saigi helistatud maitseainete müügimehele ja sain väga optimistliku vastuse, et eks ikka on. Tellisingi omale uue maitseaine segu, mis meie mihklipäeval tapetud lammastest vorsti maitsestama pidi hakkama. Öeldi vaid, et fosfaati peaks siiski lisama, et liha koos seisaks ( seda õnneks naabril oli). Ega me vorstimeister siiski väga ülirõõmus selle katsetamise üle algul ei olnud, aga rääkisin ta siiski ära, sest tema seda vorsti ju sööma ei pea hakkama - seda teen ju mina :D
Pinge muudkui kruvis, sest ikka niiväga tahtsin teada saada, mis sellest uuest vorstist saab. Ja kolmapäeva hommikul heliseski telefon, kus teatati, et võin oma vorstile järele tulla.Autole hääled sisse ning minek. Koju jõudes lõin kohe noa vorsti, ning esimese pool latti sõin ikka mõnuga ära.
Kogu selle asja järeldus on see, et kes ei katseta, see ei tea. Ning edaspidi lasen teha ainult oma maitsesegust ja saan olla kindel, et mina ja mu pere saame edaspidigi korraliku ning PÄRIS vorsti, ilma igasugu muu jamata, millega tänapäeva vorst kiputakse ära solkima.....

5 kommentaari:

  1. loomulikult saab ilma glutamaadita teha. glutamaat on odavale vorstisodile töösturite poolt lisatud selleks, st see sodi vähekenegi liha järgi maitseks. kodus ise tehes on liha % vorstis nagunii 100 lähedane ja sinna pole mingit mõtet seda panna.
    samuti võib kodust vorsti ka ilma nitritita teha, aga säilivuse huvides ma olen ikka kasutanud soola, kus juba vajalik kogus nitritit sees. tegelikult olen osa sellest soolast ka tavalisega asendanud. maitseaine segusid pole kasutanud ei vorstis, ega ka kodus süüa tehes... ikka ainult puhtad maitseained ja ise kokku seganud. fosfaati olen küll lisanud, aga vähem, kui retseptid ette näevad- püsib see vorst koos küll, kui lihast tehtud.
    maitseainetega ei laiuta eriti, sest hea liha maitse peab ikka üle olema. põhilised on pipar, vürts ja muskaat. metslooma teeb huvitavaks kadakamari. (lambast ma pole vorsti teinud, seega ei oska konkreetset miskit öelda)

    terv! Maie

    VastaKustuta
  2. Kas see naabritädi teeb teistele ka vorsti? suu hakkas vett kohe jooksma:P

    VastaKustuta
  3. Ega ta nüüd rõõmust lakke ei hüppa, kui vorstitegu juttu talle rääkida, aga kes teab ;) Tal tervis veidi käest ära, eks see ta peamine probleem hetkel. Meil lihtsalt naabrite värk, käsi peseb kätt ;)

    VastaKustuta
  4. no oodake kui talv läbi saab, lähen ämmale appi ju siis saab ikka vorsti kui hästi rääkida;)

    VastaKustuta
  5. jah...abikäsi oleks tal küll väga vaja, pole tal ju see tervis mitte kiita, aga varsti tahaks vorsti teha küll, aga hetkel pidavat suitsuahi kõvasti hangede taga olema :S niiet jään ootama kevadet....

    VastaKustuta