Flash Calendar- Nature Theme

laupäev, 17. oktoober 2009

Tagasi koolis

15 ja 16 oktoober sai siis jälle oma vanasse kooli-nüüd siis Hiiumaa ametikooli(kus üsna mitu aastat sai vantsitud) tagasi mindud, et ikka tarkusi juurde saada. Nimelt oli välja kuulutatud selline huvitav kursus, kus maaülikooli professor rääkis juustude valmistamisest. Mõtlesin, et kuna olen siin ise neid kogu aeg pusinud teha, siis võiks ka veidi teadjamate juttu ja tarkusteri kuulama minna. Välja oli kuulutatud ka juustu praktiline tegemine....mis peaks küll mainima, et natuke aia taha läks.... Põhjus oli selles, et õhtul kalgenema pandud piim ei kalgenenud mitte sugugi ja pikalt põhjusi väja mõeldes jõudsime ka mingile järeldusele - nimelt me proovisime teha valgehallitusjuustu ja selletarbeks lisasime piimale valgehallitusseeni, mis oli pulbri näol....ja laap oli ka pulbrina....ning tõenoliselt me siiski laapi sinna sisse ei pannudki, vaid laborandi eksitusel(kes härrale asjad kaasa pakkis) topeltportsu hallitust :D Noh, ega me siiski meelt ei heitnud vaid järgmisel hommikul võtsin siis kodust kaasa natuke oma laapi ja veidi petti, ning juustutegu sai jätkuda. Eelmise õhtu mass oli hommikuks kenasti ära hapnenud ning sellest tegime HALLITUSSEENTEGA KOHUPIIMAMASSITAOLISE asjanduse ning panime ka siiski vormi ning jääme ootama hallituse kasvu...täna soolasin kõik juustukesed, mis mulle kaasa anti, kenasti ka ära ning paari nädala pärast võin anda tagasisidet, mis asjast sai.... sest hallitus peaks kasvama hakkama just paari nädala pärast.
Aga siis mõüned tarkused, mida enda jaoks leidsin:
1. mida suurema juustutera lõikad, seda pehmem jääb juust, sest rohkem vadakut jääb tera sisse. Küll olen vaaginud seda, et miks mu nn feta jääb tunduvalt kõvem, kui ta tegelikult peaks olema...nüüd tean...
2. valmiv juust võib olla kibe...kui õieti aru sain, siis see kehtib rohkem kõvemate juustude kohta.
3. kinnitus minu arvamusele...juust muutub seistes magedamaks, seal oli ka oma põhjus - miks - aga ei suuda seda siin siiski kirja panna, sest täpselt ei mäleta. Oli midagi tegemist nende erinevate kompolnentidega, mis jpiimas-juustus on...keegi sõi midagi ära ja siis asendus see sool, mida me paneme, kuid em lihtsalt seda pärast ei tunne oma maitsemeelega...või midagi sellist...kes oskab, see parandab...
4. kui juustu kuumutada(teha kõvemat juustu) ja seda tera kontrollid, siis õige tera on valmis siis, kui sa suudad selle massi peopesas kokku suruda ühtseks massiks ja seejärel näppudega näppides see laguneb teradeks uuesti tagasi! Ning tera kriuksub -krudiseb hamba all...
5. õige kuumutamine on selline, et iga 10 minuti jooksul peaks temp. tõusma vaid 1 kraadi! ning meie jaoks tavaliste juustude max kuumutamise temp võiks jääda 35-38 kraadi juurde.
6. sain juustutera lõikamiseks sobiva agregaadist pildi, mida nüüd nii mõnegi mehed saavad kodus usinasti naiste kõva käsuga tegema hakata :P
Pildi sain ka juustuvormist, mida on hõlbus tesitpidi keerata, et juust(eriti pehmemad juustud) paremini vadakust tühjaks jookseks. Sinna on ka hea raskust peale panna
Ning nõrutuseks oli neil kasutuses sellised restid, neid siis kaks, et saaks vormid ümber keerata:
Maitsta saime seal ka erinevaid juustusid, millele tuginedes ma kunagi endale ei osta sinihallitusjuustu...valge oli üllatuseks päris soodav :D Räägiti ja näidati maaülikooli minijuustutsehhi(kui nii võin nimetada) mis oli ikka väääääga põnev...ajas himustama sinnaminekust..natuke...aga noh...liiga kaugel....palju loomi ....ja suur pere...ning suured õppemaksud....kuid teistele kindlasti soovitan, tundus põnev. Ja nüüd ma siin siis mõtlengi, et kui inimene on saanud 18 ja peaks otsustama mida edasi õppida...no siis ta ei tea ju mitte midagi( vähemalt mina ei teadnud)...nüüd oleks vast asi teisiti...on tekkinud teatud huvid...
Palju räägiti ka koostööst-koostööst-koostööst.......mida paraku hiidlastel on kuidagi väääääga raske saavutada...vähemalt minul on jäänud selline mulje, või pole meil lihtsalt asjalikku eestvedajat, kes selle ära teeks - kahju...
Ja lõpetuseks üks natkue praktikat saanud juustutegija Külli, kes esimesel õhtul üritas piimast juustu saada....järgmine päev sain ameti endale, sest Küllil polnud võimalik teine päev osaleda...
Aga ega teiengi päev see asi libedalt ei läinud...mitte ei tahtnud tekkida seda kalgendit ning tõenäoliselt oli põhjuseks piim. Sest osa lehma piim pidi sisaldama liiga vähe valku nign kui sul laudas on näiteks kaks lehma ja üks neist on selline, ning sa piimad kokku paned, siis saa juustu ei saagi teha... ühesõnaga, see kalgend, mis pidi tekkima 40 minuti jooksul , tekkis pea kaks tundi ning seegi oli lahja kalgend, kuid siiski saime midagi.
Lõpetuseks soovitan algajatele juustuvalmistajatele raamatut nimega "Koduvalmistatud juustud" mida saab osta siit ja siit

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar