Flash Calendar- Nature Theme

laupäev, 23. mai 2009

Vihmane reede

Kuna mu kaunid sarvekandjad annavad nii usinasti piima, et mu kapp kipub lõhki minema, siis otsustasin täna teha üle pika aja ühe portsu juustu. Mõõtsin hommikul 9 paiku kena 7 liitrit piima poti sisse ning jätsin peti ja laabiga seniks kalgenduma, kui ma laudas toimetan. Toimetuste peale ma arvestasin umbes tunnikese, mis siiski erinevatel asjaoludel tunduvalt pikemaks venis (tegema jõudisn alles kell 12 umbes). Nimelt astus meil uksest sisse üks linnamehest naabrimees oma lastega, kes avaldasid soovi, et neil oleks homseks kindlasti vaja ühte lammast...mingi pidu või asi neil laupäeval ees ootamas...Ja kuna kohe-kohe oli peale tulemas vihm, siis pidin lambad soovituslikult ennem kuivana kätte saama ja lauta ajama. Asi kulgeski päris täpselt - lambad laudas ja vihm käes.
Kehvem lugu oli vaid selles, et meie peremees jäi siin paar päeva tagasi tõsiselt haigeks...ja kohe kõrge palavikuga, mida tal juba ammu pole olnud. Saigi siis tablett hinge alla võetud(vist oli tükki kaks neid koguni) ja see jube tapatöö ära tehtud. Algul lubas ka naabrimees appi tulla, aga kui juba tööks läks, siis arvas, et ta tahaks seda lammast homme süüa ka....nii et ei saanud temastki abimeest. Kogu asja tulemus oli see, et Tiidul oli palavik õhtuks 39 kraadi.....
Hommikul sai naabrimehele ka liitrikese kitsepiima kaasa antud...et noh..maitseks...Lõunapaiku tagasi tulles avaldati soovi juba kolmele liitrile :O Olevat lihtsalt nii hea olnud :D Hetkel sain talle siiski ainult liitrikese kaasa anda, kuna hommikul kõik juustupotti panian...aga järgmine päev pidi uuesti tulema. Ja kui ta veel kuulis, et ma juustu teen...siis sattus kohe täiesti pöördesse, et ehk saaks juustu ka ....:P( noh, et kuna külalised tulemas, siis saaks ikka kohe eriti vägeva laua - lambaliha, kitsepiim, kitsejuust...) Juustu kohapealt ei andnud ma talle siiski eriti lubausi, kuna see peab olema paar päeva soolvees, enne kui päris heaks läheb...Juustutegust niipalju, et olen nüüd avastanud...õieti miksinud mõned erinevad juustutegemise võtted ning jäi selline tunne, et lõpptulemus on tunduvalt parem. Üks asi on see, et panen pressitud juustu mitte soolvette vaid soolase vadaku sisse soolduma ja NB! toatemperatuurile 36-48 tunniks. Soolavadaku koostis siis 1l vadakut ja 3 triiki spl soola. Tulemus on parem, kuna toatemperatuuril hakkab see vadak kergelt hapnema ning juustule tekib selline juustule iseloomulik kerge hapukam maitse. Teine hea omadus on see, et pärast kahte päeva sooldumist kaob ära see kriuksumine hamba all. See oli endalegi suur üllatus, sest käisin päevas ikka mõni kord seda mõnusat juustu maitsemas ja iga kord see kriuksus..isegi 24 tunni pärast...ja kui teise päeva õhtul( või oli see 3-nda hommikul..) uuesti juustu maitsesin...kriuks oli läinud :O Veel panen ma laapi palju julgemat, kuna ka teised retseptid annavad suurema koguse. Tulemus igastahes kehvem ei ole vähemalt on mul nüüd see "tera" palju paremini väja tulnud:D Aga eks inimene ikka katsetab, õpib ja saab targemaks ....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar